Hvordan ble hårbånd og pannebånd for kvinner så viktige?

Takket være Miuccia Prada er hårbåndet for kvinner og pannebånd er igjen en del av kvinners stilrepertoar. Her utforsker Mon Petit Bandeau comebacket og følger pionerene bak trenden.

Pannebånd, pannebånd eller visse versjoner av dem har blitt brukt i århundrer. I Mesopotamia brukte menn og kvinner pannebånd for å holde håret tilbake. I den gamle greske sivilisasjonen fikk idrettsutøvere og poeter laurbærkranser som hodeplagg som satt på bakhodet.

Hårbåndet og pannebåndet ble motetilbehør i den moderne vestlige verden på 1920-tallet, da flappere begynte å bruke ekstravagante, fjærprydede stiler. Til og med motedesigneren Coco Chanel var en ihuga tilhenger av hårbåndet, og det samme var Hollywood-stjerner gjennom hele filmindustriens gullalder.

På 1980-tallet ble de populære i «pannebånd»-versjoner, og på 1990-tallet utviklet de seg til pannebånd med polstrede stilvarianter. Hillary Clinton elsket dem den gang, og Pippa Middleton er nå en fan. Hertuginnen av Cambridge bruker også trenden
jevnlig.

Prada lanserer hårbåndets og pannebåndets gjenkomst

Hårbåndets og pannebåndets gjenkomst i den voksne kvinnens stilrepertoar kan vi takke Miuccia Prada og ikke til nostalgien etter eventyrene som lullet oss inn i barndommen.

Der andre designere satset på unisex-dresser, militærreferanser eller hjemmelaget hekling, hyllet Prada babydollkjoler og stupende utringninger, med noe man sjelden ser på moderne luksuscatwalker: utringninger.
For å toppe det hele inkluderte Prada-kvinnens sommerantrekk enten et hårbånd eller et pannebånd. Og ikke et hvilket som helst pannebånd, men et surrealistisk, overdimensjonert pannebånd laget av silkesatin. Modellene gikk på catwalken med overdimensjonerte pannebånd i ulike mønstre og farger. Noen var til og med pyntet med perler eller nitter.

Designeren selv, som fylte 70 år i mai i år, har vært legemliggjøringen av Pradas avslappede intellektualisme siden lanseringen av konfeksjonslinjen i 1989.

» Som feminist på 1970-tallet kan du tenke deg hvor upassende det var å snakke om mote. Men jeg elsket det så høyt at jeg gjorde det.
Jeg prøver å være så politisk korrekt som mulig i arbeidet mitt, men ikke på en åpenbar måte, fordi jeg mener at det å bruke mote til politikk må være subtilt.»
sa Miuccia i 2018.

Subtilitet – for dem som har omfavnet den nye sesongens overdimensjonerte pannebånd – er kanskje ikke det første ordet som faller dem inn, men det ligger et subversivt budskap under det tilsynelatende sukkersøte ytre.

Disse pannebåndene ser dristige og kongelige ut, langt fra barndommens motstykker. De gir ekstra høyde uten hæler, og med sin dristige tone er det noe utrolig kongelig over dem.

Oppdag musene som var pionerer innen hårbånd

Audrey Hepburm med sløyfe i håret

Audrey Hepburm med sløyfe i håret, 1958

Grace Kelly med pannebånd

Grace Kelly med pannebånd, 1955


Catherine Deneuve i 1962 med pannebånd

Catherine Deneuve med buet hårbånd, 1962


Claudia Cardinale med pannebånd

Claudia Cardinale med pannebånd i stoff, 1960


pannebåndet Eva Marie Saint hadde på seg i 1960

Eva-Marie Saint med et vakkert hårbånd, 1960

pannebåndet til Dionne Warwick i 1964

Dionne Warwick med hårbånd, 1964

fløyelshårbånd båret av Alicia Silverstone i Clueless

Alicia Silverstone med fløyelshårbånd i Clueless, 1995

Lady Diana forsterker frisyren med et svart hårbånd i 1997

Prinsesse Diana med svart hårbånd, 1997

Muccia Prada med pannebånd i håret i 2015

Muccia Prada med pannebånd, 2015


Et polstret pannebånd i svart fløyel båret av hertuginnen av Cambridge i 2018

Catherine Middleton med et overdimensjonert, polstret pannebånd i fløyel, 2018

Alexa Chung med polstret pannebånd i sateng i 2019

Alexa Chung med polstret pannebånd i rød silkesateng, 2019

Hvis du likte denne artikkelen, foreslår vi at du går inn på siden vår om pannebåndets fascinerende historie gjennom århundrene:

Alt om Hårbåndets
historie

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *